Csobánc

A Csobánc talán Magyarország legszebb siklóernyős starthelye.

A tanúhegyek közül jelenleg az egyetlen, ahol engedélyezett a siklóernyős repülés.
Páratlan adottságokkal rendelkezik. Vulkán alakja miatt minden égtáj felé startolható, így csak megfelelő erősségű szél és/vagy termikek kellenek egy szép repüléshez.

Megközelíteni Gyulakeszi felől érdemes. Itt egy szépen kiépített parkolóban hagyhatjuk az autónkat, ahol padok, asztalok is találhatók.

Innen a starthelyre egy 25-40 perces sétával juthatunk el a túristaösvényen. 
4 starthely található a hegyen. Déli szélben közvetlen a vár mellől, Északnyugati esetén a vártól Északi irányba található füves tisztásunk. Van még starthely Délkeleti és Északkeleti szélre is a fennsík sarkain.

Tandem repülésre leggyakrabban az Északnyugati és a Déli starthelyet használjuk, de időnként a másik kettő starthelyről is indulunk. :)
A legjobb, hogy a hatalmas starthelyek és a sík hegytető miatt ideális visszaszállásra, amikor a starthelyen szállunk le, így megspórolva a napi többszöri feltúrázást. Illetve így még több tandemutassal tudunk repülni egy adott napon.

A Csobánc ideális starthely kezdő siklóernyősöknek is, de a kicsi emelőtér miatt hamar zsúfoltá is válhat, ami tapasztalatlan pilótáknak stresszes lehet. Ez persze profi pilótáinknak nem jelent gondot, sőt, kifejezetten csodás látványban van ilyenkor részünk. :)